در گذر از پل قدیمی انزلی و هنگام ورود به میدان مرکزی شهر انزلی قامت برجی زیبا با ساعتی بر فراز آن بر زمینه آبی آسمان پدیدار میشود که می توان آن را نماد مناسبی برای این شهر ساحلی و بندری دانست.
این برج که سابقا فانوس دریایی نامیده میشد و برای هدایت کشتیها به سوی بندر ساخته شده بود، اکنون گذشت زمان را به مردم و مسافران یادآوری می کند.
فانوس دریایی یا همان برج ساعت کنونی، سال ۱۲۳۰در دوره سلطنت فتحعلی شاه در این شهر بندری ساخته شد.
در کتاب تاریخ انزلی آمده است که : خدرخان گرجی والی آن زمان گیلان تعداد شش تا هفت برج در شهرهای مختلف این استان ساخت که امروزه فقط برج انزلی به جا مانده است.
هنری رنه آلمانی که در سال ۱۲۶۵از انزلی دیدن میکرده مینویسد تنها بنای قدیمی که در انزلی دیده میشود برجی است که در دو یا سه قرن پیش چراغی برای راهنمایی کشتیها در بالای آن قرار میدادهاند.
سال ۱۳۰۸برج به دستور محمد علی روشن شهردار وقت بندرانزلی مرمت کلی شد و ساعت چهار سویی که از کشور آلمان خریداری شده بود بر بالای آن نصب گردید.
در سال ۱۳۶۹برج بار دیگر توسط شهرداری ترمیم و رنگ آمیزی شد و ساعت جدیدی نیز به جای ساعت قبلی که سالها بود از کار افتاده بود بر آن نصب شد که در مجموع ۱۰میلیون ریال هزینه شد.
این برج زیبا هماکنون دارای ۲۸متر ارتفاع است ، که هشت متر انتهایی قسمت بالکن به بالا را تشکیل میدهد که ساعت بر روی آن نصب شده است.
برج بر روی پایهای با ارتفاع دو متر در شعاع ۰/۵مترقرار دارد و روی آن نیز پایه مربع و مستطیلی به ابعاد تقریبی ۹و ارتفاع حدود هفت متر قرار دارد. کل مساحت زیربنای برج ۵۰متر مربع و شعاع آن چهار متر است.
در بدنه برج روزنههایی برای هوا و نورگیری وجود دارد و برای رسیدن به قسمت بالکن ۵۴پله را که در درون برج به صورت مارپیچ وجود دارد باید طی کرد.
این برج که سال ۱۳۵۶در فهرست آثار تاریخی گیلان به ثبت رسید، نماد شهر انزلی و یکی از آثار دیدنی و جاذبههای گردشگری این شهر بشمار میرود.
حفظ و حراست از این بنای تاریخی ، بهسازی و زیباسازی محوطه اطراف آن و جلوگیری از ساخت بناهایی که چشمانداز این برج تاریخی را خدشهدار کند نه تنها وظیفه سازمان میراث فرهنگی ، بلکه وظیفه مردم انزلی و هرشخص دوستدار فرهنگ ، هنر و یادبودهای تاریخی ایران است.
شهرداری بندرانزلی باید شرایطی را مهیا کند که گردشگران بتوانند چشمانداز این برج زیبا را راحت تر مشاهده کنند و از گذران اوقاتی خوش در کنار آن لذت ببرند و با گرفتن عکسی در کنار این بنای تاریخی خاطرات سفر خود به شهر انزلی را همیشگی کنند.