وزارت بهداشت حدود10 میلیارد تومان برای خرید دارو و درمان رایگان 400 بیمار هموفیلی و 400 بیمار تالاسمی آلوده به ویروس هپاتیت C که قربانی مصرف فرآوردههای خونی آلوده در سال 73 هستند، اختصاص داد.
احمد قویدل، مدیر عامل کانون هموفیلی ایران با اعلام این مطلب،افزود: وزارت بهداشت و درمان امسال در یک اقدام مسئولانه و فارغ از حکم قضایی که درمان قربانیان بیماران هموفیلی را به این وزارتخانه الزام کرده است با ابتکار معاون سلامت درمان رایگان بیماران هپاتیت C هموفیلی را از ابتدای اردیبهشت ماه آغاز کرد.
وی اضافه کرد: بر این اساس قرار شده که در این مرحله 400 بیمار هموفیلی و 400 بیمار تالاسمی مبتلا به هپاتیت C با نظارت معاون سلامت وزارت بهداشت تحت درمان دارویی با داروی خارجی پگیلیتد اینترفرون قرار بگیرند، هزینه این داروی گران قیمت برای هر بیمار در طول یکسال 12 میلیون تومان است و به این ترتیب 8/4 میلیارد تومان برای درمان 400 بیمار هموفیلی و 8/4 میلیارد تومان برای درمان دارویی 400 بیمار تالاسمی مبتلا به هپاتیت C در نظر گرفته شده است.
قویدل گفت: ثبت نام این بیماران فارغ از اینکه حکم قضایی داشته باشند یا نداشته باشند از اول اردیبهشت ماه امسال در پایگاه انتقال خون وصال تهران آغاز شده است و تاکنون 38 بیمار هپاتیت C هموفیلی تحت درمان قرار گرفتهاند.
وی افزود: وزارت بهداشت البته برای تحت پوشش قرار دادن این بیماران شرایطی را تعیین کرده است که به نظر منطقی میرسد، این شرایط عبارتند از اینکه اولا ژنوتایپ هپاتیت این بیماران از نوع 1a یا 1b باشد و ژنوتایب هپاتیت C نوع 3a مشمول این درمان دارویی قرار نمیگیرد و برای درمان آنها از اینترفرون معمولی تولید داخل استفاده میشود البته بیمارانی که درمان آنها با این دارو با شکست مواجه شده باشد، استثنا هستند، در عین حال بیمارانی از این نوع که همزمان مبتلا به ویروس ایدز هم باشند باز هم تحت درمان با داروی پگیلیتد اینترفرون قرار میگیرند.
وی ادامه داد: برآورد ما این است که حدود 700 نفر از مجموع 974 بیمار هموفیلی قربانی فرآوردههای خونی آلوده که حکم قضایی دارند مشمول این شرایط هستند.
قویدل گفت: این اقدام بی سابقه وزارت بهداشت موجی از امید را در بین بیماران هموفیلی به خصوص بیماران جوان که در آستانه ازدواج هستند به وجود آورده است و البته امیدواریم با ایجاد صندوق تامین خسارات بیماران هموفیلی به چالش قضایی 10ساله بیماران هموفیلی خاتمه داده شود و درمان سایر بیماران نیز با همین رویه انسان دوستانه دنبال شود.
وی ادامه داد: به تازگی پرونده 171 بیمار هموفیلی دیگر نیز که قربانی فرآورده های خونی آلوده بودند، به حکم قضایی قطعی رسید که از این تعداد نیز حدود 160 نفر مبتلا به هپاتیت C هستند و البته 1351 بیمار دیگر نیز به تازگی تشکیل پرونده دادهاند.
وی اضافه کرد: در صورتی که همین میزان بودجه اختصاصی وزارت بهداشت که از محل اعتبارات سال 85 هزینه میشود، امسال و سال 87 نیز هزینه شود همه بیماران هپاتیت C هموفیلی تحت درمان رایگان قرار میگیرند.
مدیر عامل کانون هموفیلی ایران گفت: بیماران هموفیلی برای دریافت این درمان باید با مراجعه به پایگاه انتقال خون تهران ثبت نام کنند تا پس از مشاوره چشم پزشکی، روانپزشکی، تهیه عکسهای اسکن کبدی و آزمایش مجدد ژنوتایب ویروس هپاتیت C تحت درمان قرار گیرند.
به گفته قویدل قربانیان خون و فرآوردههای خونی آلوده در ایران دو دسته هستند اول مصرف کنندگان فرآوردههای خونی آلوده وارداتی از فرانسه در سال 63 که به ویروس ایدز مبتلا شدند و بیش از 200 نفر برآورد میشوند، دوم مصرف کنندگان فرآوردههای خونی تولید شرکت پژوهش و پالایش انتقال خون ایران در سال 73 که به علت نبود دستگاه ویروس زدایی در این شرکت به هپاتیت C مبتلا شدند و بالغ بر دو هزار نفر آنها بیماران هموفیلی هستند و البته تعدادی از بیماران تالاسمی و دیالیزی را نیز باید به این جمع اضافه کرد.