عضو کمیسیون امنیت ملی مجلسهفتم تاکید کرد: متاسفانه بخش قابل توجهی از فرصت و ظرفیت دیپلماسی کشور در سفرهای خارجی صرف توجیه تصمیمات و عملکرد نادرست برخی از اشخاص حقیقی و حقوقی میشود و از این طریق دیپلماسی کشور ناگزیر است تاوان این قبیل اقدامات را بپردازد.
اکبر اعلمی، در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی" ایلنا" در خصوص سفر وزیر امورخارجه به سه کشور سوئد، نروژ و دانمارک گفت: در طول این سفر کوتاه و فشرده با مقامات دولتی و پارلمانی سه کشور سوئد نروژ، و دانمارک دیدار و در مورد مسایل مختلف بحث و تبادل نظر شد.
وی افزود: سه کشور سوئد، نروژ و دانمارک در حال حاضر میزبان بیش از 120 هزار نفر از هموطنان ایرانی هستند که 80 الی 100 هزار نفر از آنها تنها در سوئد اقامت دارند.
اعلمی با بیان اینکه شمار و درصد مهاجرین ایرانی با گرایشات افراطی علیه جمهوری اسلامی ایران نیز بیش از دو کشور دیگر در سوئد است، افزود: با توجه به جمعیت عظیم ایرانیان مقیم سوئد حضور کمرنگ آنها در مراسم ویژهای که سفارت برگزار کرد را میتوان ناشی از ضعف مدیریت سفارت در بسیج ایرانیان و یا ضدیت و در حالت خوشبینانه آن بیتفاوتی ایرانیان مقیم سوئد نسبت به حضور وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی در این کشور دانست.
اعلمی تصریح کرد: موضع دانمارک و سوئد در تحولات خاورمیانه و روند صلح متاثر از سیاست اتحادیه اروپایی در این مورد است، لیکن نروژ به دلیل عدم عضویت در اتحادیه اروپا سیاست مستقل و منطقیتری در این خصوص دارد که این کشور را از دو کشور دیگر ممتاز مینماید.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلسهفتم خاطرنشان کرد: گرچه این قبیل سفرها بیشتر با انگیزه خروج ایران از انزوا صورت میگیرد اما با توجه به هزینههای نسبتا زیادی که جمهوری اسلامی ایران متحمل میشود، چنانچه در تعداد و ترکیب هیات و برنامهریزیهای انجام شده دقت و تجدیدنظر صورت گرفته و شکل و ماهیت این برنامهها از تنوع لازم و متناسب با ظرفیت های موجود در کشورهای هدف برخوردار شود، میتواند دستاوردهای مطلوبتری را برای کشور ما به ارمغان آورده و هزینههای تحمیلی را توجیه پذیر نماید.
وی ادامه داد: حضور بیش از 120 هزار ایرانی با تخصص، استعداد و ظرفیتهای گوناگون در این نقطه از جهان که چند نفر از آنها هم به عنوان نماینده به پارلمان سوئد راه یافتهاند، فارغ از نوع گرایشات و علایق آنها نسبت به دولت و حاکمیت یکی از مهمترین فرصتها و ظرفیتهایی است که باید روی آن سرمایهگذاری شود، در غیر این صورت حتی میتواند به ظرفیتی علیه کشور ما مبدل گردد.
اعلمی گفت: در طول مذاکرات مقامات دو کشور مذاکرات طرفهای مقابل با وزیر امور خارجه ایران به سبک سایر کشورهای اروپایی گاهی آمرانه و نوعا انتقادی و شکل و ماهیت محاکمه را داشت تا مذاکره و وقت متکی بیشتر صرف پاسخگویی به ابهامات، اتهامات و رفع شبهات میشد.
عضو فراکسیون اقلیت مجلسهفتم گفت: مسایل مربوط به حقوق بشر و بگیر و ببندهای اخیر در کشور، فعالیتهای صلحآمیز در ایران و اوضاع نگرانکننده منطقه خصوصا در عراق و افغانستان و همچنین حاشیههای نشست شرمالشیخ از نکات و محورهای اصلی و مشترک همه دیدارها بود.
اعلمی تاکید کرد: برای آن دسته از افرادی که ظاهرا به دلیل جریحهدار شدن احساساتشان به ساختمان سفارت دانمارک حمله کرده و به آن خسارت وارد ساختند، جالب است که بدانند جمهوری اسلامی ملزم و متعهد شده است که از بابت خسارات وارده صدها هزار دلار به مقامات دانمارکی خسارت بپردازد و یقینا این مبلغ از جیب ملت ایران پرداخت خواهد شد.
نماینده تبریز در مجلسهفتم گفت: لازم است بر این نکته تاکید نمایم که برخی از اقدامات ناصواب و سیاستهای اعمال شده در ایران با اهداف و انگیزههای این قبیل سفرها و دیپلماسی پرهزینه جمهوری اسلامی ایران در تعارض آشکار است و موضوعیت و اهداف این سفرها و دیپلماسی اتخاذ شده را به طور جدی زیر سوال میبرد.
وی تاکید کرد: برپایی اجتماعات و اعتراضات چند ده نفره علیه سفر وزیر امور خارجه ایران در نقاط تعیین شده در هر سه کشور از نکات درخور توجه این سفر بود. از آنجا که ایرانیان با هر طرز تفکری در هر نقطه از جهان که باشند، ایرانی محسوب میشوند و ایران متعلق به آنهاست و آنها نیز متعلق به ایران هستند، امیدوارم به هر طریق ممکن بستر لازم برای گفتوگوهای سازنده با این دسته از مخالفین و حتی معارضین نظام نیز مهیا شده و بدین وسیله تعامل منطقی و بدور از پرخاشگری جهت شنیدن سخنان آنها فراهم شود.