انزلی آنلاین : قانون 13 مادهای طرح سازماندهی مد و لباس که سال گذشته به تصویب مجلس و تایید شورای نگهبان رسید ثبت طرحهای ملی و اسلامی را پیشبینی کرده بود که در حال حاضر شاهد اجرای آن هستیم.
براساس طرح ساماندهی مد و لباس، طراحان لباس مشمول قانون حمایت از اختراعات و اکتشافات میشوند.
به نوشته روزنامه تهران امروز، رئیس فراکسیون زنان مجلس در شرایطی این خبر را اعلام میکند که طراحان مد و لباس به دلیل نبودن قانون کپیرایت، سالها متحمل بیشترین ضرر و زیان شده و طرحهای ابداعی آنها مورد سوءاستفاده بسیار قرار گرفته است.
فاطمه آلیا میگوید: در صورتی که طرح لباس در کمیته وزارت ارشاد که متولی اصلی این قانون است تصویب شود، طراحان لباس میتوانند از تسهیلات بانکی استفاده کنند.
از سوی دیگر سیدمحمود حسینی دولتآبادی، مخبر کمیسیون فرهنگی مجلس برخورداری طراحان از این امتیاز را منوط به شرایط خاص دانسته و در گفتوگو با «تهرانامروز» میگوید: طرحی که شرایط ملی و اسلامی داشته باشد، مورد حمایت مادی و معنوی قرار میگیرد و آن طرحی با شرایط ویژه است.وی میافزاید: قانون 13 مادهای طرح سازماندهی مد و لباس که سال گذشته به تصویب مجلس و تایید شورای نگهبان رسید ثبت طرحهای ملی و اسلامی را پیشبینی کرده بود که در حال حاضر شاهد اجرای آن هستیم.
رئیس شورای سیاستگذاری انجمن طراحان پارچه و مد و لباس نیز درخصوص این قانون میگوید: یک طرح لباس ممکن است صددرصد از سوی خود طراح نبوده و آن را از طرحهای مختلف کپیبرداری کرده باشد. بنابراین تا زمانی که معلوم نشود طراح اثر کیست احتمال دارد چند نفر ادعا کنند که طرح متعلق به آنهاست و آن موقع هم طراح به پرداخت ضرر و زیان مجبور میشود و هم دولت باید پاسخگو باشد.بهروز موسوی میافزاید: هر چند این قانون میتواند یک گام به جلو تلقی شود، ولی در عین حال میتواند مشکلات جدیدی را به وجود آورد.محمد آزادفرد، کارشناس مد و لباس این قانون را مثبت ارزیابی میکند و میگوید: مرکزی که طرحها را ثبت کند یک قدم به جلو برمیدارد، ولی این مساله مدیریت جدی میخواهد.
او تاکید میکند: طراحان ما طی سالها بیشترین ضرر را متحمل شدهاند و ثبت بهروز طرحها میتواند میزان سوءاستفاده از نوآوری طراحان را کاهش دهد. البته مشروط به اینکه قانون، مجازات کپیبرداری طرح را هم بهصراحت مشخص کرده باشد.
این کارشناس درخصوص ایجاد مد با شرایط خاص ملی و اسلامی اعتقاد دارد، ترویج یک مد خاص در شرایطی امکانپذیر است که متولیان امر از سلیقه مردم در پوششان اطلاع کافی داشته و با دید بازتری جامعه و سلیقههای مردمی را مورد مطالعه قرار دهند. در حالی که مسوولان، ثبت طرح لباس را یک گام به جلو ارزیابی میکنند سعیده فروغی طراح لباس از آن انتقاد کرده و میگوید: طراحی لباس یک علم بهروز است و تنها در عرض 3 دقیقه یک مد و طرح تغییر میکند و به گونهای کهنه میشود. بنابراین مد با عمر 3 دقیقهای نمیتواند قابل ثبت باشد.
او میافزاید: اینکه مسوولان از چه تبصرهای برای ثبت قانونی لباس استفاده کردهاند جای سوال دارد. لازم به ذکر است برای اجرای این قانون یک کمیته 9 نفرهای در وزارت ارشاد تشکیل شده که نمایندگانی از وزارتخانههای ارشاد، آموزش و پرورش، صنایع و معادن، بازرگانی، سازمان صدا و سیما، سازمان مدیریت و برنامهریزی و 3 نفر از صنوف (طراحان و تولیدکنندگان) حضور دارند.